ponedeljek, 20. oktober 2014

Zakaj je pletenje volnenih štumfov že skorajda znanost...

Tokrat v korp´ci nimam volne, ampak kup(ček) vprašanj. Ker se vprašanja ves čas ponavljajo,  tukaj odgovarjam vsem:
·        Kje kupujem volno: volno kupujem povsod, kjer imajo volno, v vsakem mestu grem pogledat tudi v štacuno z volno J. Največ volne pokupim poleti v najhujši vročini. Takrat ni sezona za nogavice in redno naletim na popuste. Najbolj nehvaležen čas za kupovanje volne je čas od septembra do novembra, ko je pred vrati nova zima in čas obdarovanja.
·        Kje dobim tako pisano volno: kupim jo, enak odgovor kot zgoraj
·        Kako naredim vzorce na nogavice: volna je pisana in ob pletenju vzorec nastaja kar sam.
·        Ali pletem tudi iz »tuje« volne (stranka prinese volno): NE, pletem le z volno, ki jo nabavim sama. Razlog? Več jih je J . Prvič, število zank, dolžino pete itd…imam preračunano na klasično 4-nitno volno za nogavice. Tako sem 100%, da bodo nogavice lepo sedle na nogo, ne bodo niti pretanke, niti predebele. Za vsako drugačno prejo pa moram vedno znova ponoviti nalogo z zankami in vrstami, kar pa mi vzame dodaten čas, ki ga nimam. Izjemoma od stranke po predhodnem dogovoru vzamem štreno volne za nogavice, če ji je kakšna še posebno všeč in je nimam na zalogi. Drugič, za nogavice nikoli ne porabim celotne štrene, za dvoje nogavic pa 1 štrena ni dovolj.
·        Zakaj pletem/ne pletem enakih nogavic: vedno kupim 2 štreni enake volne in napletem dva ali tri pare nogavic v različnih številkah. Ker moja »profesionalna deformacija« zahteva stroge linije in simetrijo, sta v paru obe nogavici popolnoma enaki (do nitke :P ), posamezni pari pa so zaradi začetkov različni. Enakih parov pač ni.
·        Koliko zank nasnujem: začela sem po reviji z navodili, nato pa sem glede na to, kako trdo pletem, poiskala najboljšo varianto. Npr. za velikost 39 nasnujem 64 zank, kar je več kot se priporoča, vendar ustreza za moj način pletenja. Vsak(a) pač mora poskusiti sam(a).
·        Kako dolga naj bo nogavica: dolžina je odvisna od dolžine stopala, ko napletemo »do konca mezinca na nogi«, se začne snemanje.
·        Kaj naredim z vozli: vozlov v mojih nogavicah ni. Vozli tiščijo, zato raje porabim malo več volne in spletem nogavico brez »podaljškov«. Če ni druge možnosti in je v sami štreni vozel (se zgodi tudi v štreni najdražje volne), razpletem po 1 meter volne pred in za vozlom, znova prepletem nitke in pletem naprej….najlepše pa je, če ta točka odpade :P
·        Zakaj nogavice nimajo enakih cen: cena para nogavic je odvisna od velikosti in od volne, ki sem jo pletla. Nogavice iz navadne volne za nogavice pač ne morejo imeti enake cene kot nogavice iz najbolj fine mešanice merino in svile. Moj »zaslužek« je za določeno številko vedno enak, cena volne pa niti slučajno…
·        Zakaj nimam cen ob nogavicah v albumu: ker sem se tako odločila. Debata okoli cen je kot zgodba o jari kači in… Vprašajte, vedno odgovorim.
·        Zakaj imam cene kot jih imam: ker sem se tako odločila.
·        Za naročnico moram splesti nogavice, ali mi lahko pomagate: težko komentiram in kar preko ekrana pomagam….če sem malce zlobna, lahko svetujem nakup pri meni, vendarle pa menim, da prvih spletenih nogavic ne morem prodati…in nimam vsega v ponudbi, ampak le tisto, kar odlično obvladam…

Tile so pa še topli:




5 komentarjev:

  1. Hvala za tole in tvoje nogavice so zakon.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ha ha ha sedi 5, lepo si odgovorila, čeprav bolj malo razumem :-) Rada pa kupim štumfke pri tebi, ker so supercaaaaaa :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. hahaha saj danes sem že "hladna", pritisk se je že vrnil na normalno vrednost:-)))
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  4. Super odgovori. Zadostijo še takšnemu firbcu ... tudi meni :)

    Tudi pri meni so zadnji teden oktobra nastajale nogavice iz enake volne ... se vidi, da kupujeva v istih trgovinah.

    LP Atenka

    OdgovoriIzbriši