nedelja, 7. marec 2010

Užitno ustvarjanje:-)

Po Simonovem neprostovoljnem namakanju v bližnjem potoku (le zakaj imajo otroci ušesa?) in pokvarjenem sprehodu, mi je doma zadišalo po sladkem...žal ni bilo doma nič takega, da bi se dalo na hitro scoprat kaj po mojem okusu...pa sem se lotila peke kruha:

Mahnjena sem na skorjico, zato sem poskrbela, da je fejst razpokala:-))

DOMAČI KRUH
-1 kg moke
mešamo rženo, polnozrnato, navadno belo, krušno in kuruzno moko v poljubnem razmerju - torej pospravimo ostanke:-))), koruzne moke naj bo največ 20 dag, ker jo je ob večji količini potrebno poparit z vročo vodo, kar pa zakomplicira zadevo:-))
-1 kocka kvasa ali 2 vrečki suhega, ki ga razmešamo v 1 dl tople vode, ki i dodamo malo sladkorja - pri nas temu pravimo kvasec
-pribl. 1/2 l tople vode,
-1 ,5 žličke soli
-po želji malo zdrobljene kumine ali janeža (moj je brez, ker ima sicer mulc pripombe)

V skledi pomešamo moko, ob rob dodamo sol. Ko kvasec naraste, ga dodamo moki, počasi prilivamo vodo in zamesimo testo. Postavimo na toplo. Ko testo naraste na 2 x količino, ga premesimo in oblikujemo hlebec, ki ga poveznemo v košarico na pomokano krpo. Pokrijemo in pustimo, da ponovno vzhaja. Vzhajan hlebec z zgornjo stranjo navzdol preložimo na pomokan pekač in pečemo 1 uro pri pribl. 180 st. Pred peko ga po želji premažemo z vodo. Za hrustljavo skorjico damo na dno pečice lonček z vodo in hlebca ne mažemo z vodo.

Grem zdaj gledat, ali je že toliko ohlajen, da ga lahko načnem:-))))

6 komentarjev:

  1. Njami.

    A vi se kar sredi zime kopate v potoku?

    OdgovoriIzbriši
  2. A spakiram moj tokrat malo pikantni jajčno tunin namaz in pridem??? bi super pasala skupaj :))))
    Uhh.. ko bi moj kruhek kdaj takole lepo zgledal :(

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožujem domač kruh. In to, ko po njem diši cela hiša. Pri nas ga peče J., jaz poskrbim, da ga hitro zmanjka...

    OdgovoriIzbriši
  4. Že ko ga gledam se mi cedijo sline. Si kar predstavljam kako hrusta. :)

    OdgovoriIzbriši