...dokler nisem začela sama riti po vrtu, jih nisem mogla niti videti. Seveda, tisti iz štacune so že stari in grenki. Najlepše je sproti utrgati "balon" in pripraviti kaj okusnega. Vsako poletje se jih najem za čas, ko jih ni. Obvezno jih naredim zraven dunajskih zrezkov (meni so boljši kot meso) ali pa jih popečem v pečici.
Zadnja leta je najbolj priljubljen namaz - omaka iz jajčevcev in iz vsega, kar se proti koncu poletja najde na vrtu. Pravzaprav je bolj omaka, ki jo za hitro kosilo pogrejem in polijem po testeninah, pozimi jo podtaknem v zelenjavno juho, v golaž,...najraje pa jo namažem na kruh. Ponudim jo k mesu z žara ali k pršutu. Tamlada dama jo z žlico je kar iz kozarca:-))
Za omako/namaz potrebujemo (v spremenljivih razmerjih, kar pač imamo):
*jajčevce - popečemo v pečici in olupimo
*bučke - mlade cukete, ki jih narežemo na kocke
*papriko - rdečo popečemo v pečici in olupimo, rumeno ali zeleno pa narežemo na kocke
*korenček, stročni fižol,.....
*debelo čebulo
*glavico česna
*velik šop peteršilja, bazilike, šetraja in origana
*olivno olje, sol, poper, žlica sladkorja
Najprej popečemo jajčevce in jih olupimo, narežemo bučke, naribamo korenje, stročni fižol napol skuhamo in odcejenega pustimo na toplem. Narežemo čebulo in česen.
Na olivnem olju (ne šparamo z oljem, da se nam ne smodi) popražimo nasekljano čebulo, dodamo stisnjen česen in sladkor. Ko česen zadiši, dodamo bučke in jih počasi pražimo. Ko so mehke in že malo rjave, dodamo jajčevce in vse ostalo. Dolijemo malo vode, solimo, popramo in dodamo narezane začimbe. Količino težko določim, običajno dodam eno pest, če je premalo, dodam še malo...in tako naprej...Ko masa prevre, jo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Ponovno segrejemo, dodamo še malo vode (ali olja), po potrebi dosolimo in napolnimo kozarčke do roba.
Kozarčke naložim v pečico, segreto na 120 st.. Po 1 uri jo izklopim in pustim, da se ohladi.
Glede količin težko rečem....najraje pač delam po občutku in s tistim, kar imam na vrtu. Uporabim različne sestavine, tako da ima omaka nekoliko drugačen okus. K jajčevcem na zgornji sliki sem dodala še 1,5 kg paprike in 4 majhne bučke (pribl. 1 kg), debelo čebulo in glavico česna. Iz navedenih količin je nastalo 10 kozarčkov omake (0,33 l)
Pred dvema tednoma je bila takšna ( jajčevci bučke, rumena in zelena paprika, stročji fižol in korenje):
Danes je drugačna (jajčevci, rdeča paprika in bučke):
Mmmmm to je super recept,delam skoraj enako in prehitro zmanjka:)
OdgovoriIzbrišioooo, hvala nelya za recept. imam polno jajčevcev, jih bom sprida izkoristila po tvoji zaslugi.
OdgovoriIzbrišilp
Odlični recepti! Po sestavinah in postopku priprave sodeč, so res božanske.
OdgovoriIzbrišihvala za vaše komentarje!
OdgovoriIzbrišiJa, treba bo požgečkati jajčevce, naj se hitro debelijo:-)) Pred zimo bi naredila vsaj še eno serijo...