nedelja, 13. april 2014

Zeleni prsti v aprilu...

...letos sem imela polno dela z zeliščnim vrtom: timijani so zelo slabo prezimili,verjetno tudi zato, ker so lani v topli jeseni dolgo rasli in so imeli kar visoke poganjke, svoje je prispevala tudi mokra zima brez snega. Razrasla se je drobna rdeča deteljica, tako da sem se kar nekaj popoldnevov  plazila med zelišči in plela, razsajala, redčila, okopavala....zdaj se krtinovec že obrašča, še malo, pa bo začelo dišati...vsako leto mi je čas, ko začne dišati na teraso, najlepši.



V najbolj suhem in kamnitem delu zeliščnega vrta se razraščajo mete. Prav nič jih ne motijo ne mokre zime, ne poletna vročina ali suša. Vsake toliko jih porežem, drugega dela pa z njimi ni, razen tega, da osmukam listke in dam sušit ali jih namočim v vrč z vodo -  ste že poskusili? Poleti v najhujši vročini namočim sveže metine liste v vodo in postavim v hladilnik. Včasih namočim jabolčno meto, včasih maroško, pa črno, pomarančno, čokoladno,...kozarec vode vedno diši drugače:



Mačehe v loncih na terasi neutrudno cvetijo vse od oktobra. Škoda, da jih bo v maju treba zamenjati s poletnim cvetjem. Trenutno še razmišljam, kaj bo poleti cvetelo na terasi. Glede na mojo novo "manijo" z mili bom kupila vsaj eno sadiko dišeče pelargonije:-))


V treh tednih je letna solata iz sadik zrasla v glave.  na levi se v "duhovih" že skrivajo cepljeni paradižniki, ki že lepo rastejo. Kolerabica že dela "gomolje", v loncih se grejeta rožmarin in limonina verbena. Danes sem posadila kumare (sadike).  
Primerjava - 22. marec


Tudi na vrtu že raste solata, kot ponavadi se na gredici spet prelivajo barve, saj sem zmešala semena kakšnih 8 sort solate. Še nekaj dni, pa bom začela redčiti. Rasteta že brokoli in cvetača, posadila sem gomoljno in stebelno zeleno, pod kopreno se greje zgodnji krompir:



Tudi moja čarovniška metla ima novo življenje:-) Ker je bila že čisto majava in razsušena (zvezala sem jo iz svežih brezovih vej), sem jo razstavila in porabila takole:







2 komentarja: