torek, 25. september 2012

Zdaj bo pa v kuhinji celo leto pomlad

...saj se še spomnite moje pleskarske akcije, kajne?
Takrat sem nabavila tudi zeleno za kuhinjo, ampak sem se pustila prepričati in sem kuhinjo upedenala v mlečno belo barvo. Dolgočasno barvo...zelena mi ni in ni šla iz glave, zato sem danes takole popravila:







Kuhinja v barvi bukve in vanilije se super ujema s pomladno zeleno. Zelo mi je všeč! Me prav zanima, kakšni bodo komentarji:  hči se potepa na morju, Simon je v šoli v naravi, S. pa službeno odsoten. Bom še poročala:-)))


nedelja, 23. september 2012

Čas je za nov korak...

...za začetek bolj korakec: nov b(r)logec, ki bo namenjen samo nogavičkam in vsemu okrog njih.

Nogavičke za palčke


petek, 21. september 2012

Nogavičke za palčke...

...ali kako zabiti čas ob kupu ostankov:-))
V šopku, ko čakajo na obroček, da se spremenijo v obeske za ključe:

 In še isti kupček na kosu džinsa, za boljši vtis:


Kaj mislite, koliko jih je v tem kupčku? Tisti/tistemu, ki se bo najbolj približal, podarim obesek za ključe!
Zdaj pa grem "v ilegalo" - pred mano je prva jesenska šiviljska akcija. Simon je prerasel skoraj vse, tudi moja omara je napol prazna...čas je za akcijo!

P.S. Za ugibanje imate veliko  časa - do 1. oktobra:-))

četrtek, 20. september 2012

Bi kaj sladkega?

Izvolite!


Včeraj je mularija praznovala in po tradiciji smo skupaj pripravili nekaj užitnega za na praznično mizo. Hči je imela čez obložene kruhke, midva s Simonom pa sladkarije. Lani je bila potratna potica, letos pa je moralo bit nekaj bolj modernega (mularija razvajena!), torej rolade.
Glede na zunanje temperature se je proti večeru prav prijetno pogreti ob pečici, zato dodajam še recepte:

VANILIJEVA ROLADA
5 jajc, 15 dag sladkorja, 15 dag ostre moke, malo pecilnega
Namaz: zmešamo slivovo marmelado in mlete orehe

ČOKOLADNA ROLADA
enake sestavine kot vanilijeva, dodamo le še 2 žlici grenkega kakava in malo vode.
Namaz: zmešamo  kislo smetano in kokosovo moko, sladkamo po okusu

OREHOVA ROLADA  (skoraj) brez moke
5 jajc (ločimo rumenjake in beljake, sneg dodamo v maso na koncu), 10 dag sladkorja, 10 dag mletih orehov, 1 žlica moke
Namaz: gosta kisla smetana (ali stepena sladka)

V vseh primerih maso namažemo na peki papir v velikem pekaču, pečemo 10 - 15 minut na 180 st.. Še vroče skupaj s peki papirjem zvijemo in rolo zavijemo v kuhinjsko krpo, da se ohladi.  Hladno previdno razvijemo (da ne poči), namažemo in ponovno zvijemo. Po želji prelijemo s stopljeno čokolado. Ker sem šla v štacuno brez listka, so naše rolade posipane s sladkorjem v prahu:-)

sreda, 19. september 2012

4000

...in še malo...od sredine julija do sredine septembra..od Igre prestolov do Plesa z zmaji...
Seveda ni moglo mimo mene, kako bi le! Vmes sem na polovici že skoraj obupala, pa me je spet povleklo v vrtinec spletk, bojev, ljubezni...od Arye, Roba, Tyriona,....do Jona, Cersei, Daynerys...in ni še konec! Komaj čakam šesto knjigo!

Seveda se tudi shramba polni:

:-))

torek, 4. september 2012

Ozimnica:-))


Tokrat sem se "spopadla" z alpako - lepo se plete, vse skupaj je čudovito mehko in lahko. Za tale pulover s (prekratkimi) rokavi sem porabila slabih 40 dag. Alpaka je iz TVI Majšperk, imajo še celo paleto barv in kaže, da bom šla po več. Ampak najprej moram dokončat letno pripravo:-)))

nedelja, 2. september 2012

Inventura

...poletje se baje poslavlja in čas je za inventuro:-) Saj ne da ga bom kaj preveč pogrešala, par zadev si pa kljub vsemu zasluži zabeležko:
*če sploh kdaj, smo se letos do sitega in še čez najedli paradižnika, paprike in jajčevcev. Nimam pojma, kaj sem delala z njimi:-)))




 Sumim, da so krivi "duhovi" - kopreno (tomatenvlies) sem narezala na kose in navezala na palice. Ves maj so bili na toplem in ko sem jih v začetku junija odkrila, so že imeli plodove. Simon je vsem razlagal, da imamo na vrtu duhove:-))) Paprika in jajčevci so bili v mini rastlinjaku, ki ga je S. kupil zgodaj spomladi za solato. In drugo leto grem spet v isto vrtnarijo:-)


Čeprav ne dam kaj veliko na "oh in ah sorte" in cepljene sadike, saj se nikoli niso kaj preveč izkazale, sem bila prav presenečena, ko sem v začetku avgusta našla na vrtu prave velikane. Spomnim se, da mi je vrtnarka razlagala o neki sorti, ampak kupila sem različne in nisem niti vedela, kje so. Posamezni plodovi so tehtali čez kilogram, največ pa je približno takih kot tale na vagi. Prsti so pa Simonovi:-)))

*kljub suši smo se že od začetka julija pasli okrog dveh ogromnih grmov robid. Sicer nisem tehtala plodov, sem pa v sokovniku nakuhala 20 litrov čistega sirupa. Sedaj gredo h koncu, kljub vsemu pa še vsak dan naberem vsaj skodelico.




*avgusta začnejo zoreti jesenske lepotice:



Od vsega sadja se bomo letos najedli le drobiža. Ostalo sta obrala mraz in suša.Treba bo posaditi
več. Že jeseni bom posadila borovnice, da naši edini ne bo več dolgčas:-))

*odkar Tedyja več ni, še nisem šla na sprehod. Očitno sem druge dobro pripravila na to, da bomo enkrat ostali brez njega, mene je pa sesulo. Simon vsak dan vpraša, kdaj gremo po drugega...bomo šli, vendar šele spomladi. Po malo kosmato kepo, ki nam bo spet naredila veliko veselja.