sobota, 07. februar 2015

Kdor išče, ta najde...

...dolgo sem iskala pravega :)
Preizkusila sem jih kar precej, takšnih in drugačnih...vendar me noben ni prepričal, da je pravi....danes pa sem čisto slučajno ponovno prelistala prilogo Nedela in....našla pravega! Končno pravi in uporaben recept za domače vlečeno testo! Enostavno, lepo "gre skupaj", lepo se valja, še lepše razvleče...
JABOLČNI POLŽ:
vlečeno testo: 400 g moke, malo soli, 1 kozarec vode (pribl. 2 dl), 2 žlici olja, 1 jajce, malo moke za posip
Nadev: dober kg naribanih jabolk, sladkor in cimet po okusu, 6 žlic na maslu prepraženih drobtin, 1 žlica stopljenega masla za premaz

Testo naj pokrito počiva približno 2 uri. Nato ga na pomokanem prtu najprej razvaljamo, nato pa razvlečemo v pravokotnik. Iz navedenih količin za testo lahko razvlečete kar velik pravokotnik - moj je meril več kot 1 meter v dolžino in 45 cm v širino. Razvlečeno testo pustimo, da se malo posuši. Medtem pripravimo nadev: naribamo jabolka, dodamo cimet in sladkor, popražimo drobtine. Drobtine potresemo po testu, na polovico (po širini) naložimo jabolka in s pomočjo prta zvijemo v dolg svaljek.. Preložimo na pekač in rahlo premažemo s stopljenim maslom. Pečemo pri 180 st, da dobi zlato rjavo barvo, od 30 do 45 minut, odvisno od debeline polža. Tik pred koncem pečenja ponovno premažemo z maslom.



Kalorije pa bomo šteli takrat, ko bo zmanjkalo :)

8 komentarjev:

  1. Če mi ne bi jabolka gledala skozi ušesa ven, bi se takoj lotila :) Ampak res me je čisto minilo do štrudljev :)

    OdgovoriIzbriši
  2. O, lepo zgleda, hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši
  3. hvala!
    Moi, tudi dober je (bil)
    Sonja, to je polž, ne štrudelj :P.....moram porabit jabolka, zato si sproti zmišljujem

    OdgovoriIzbriši
  4. Njami, njami. Takoj bi en kos. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. mhmhm jaz pa obožujem štrudlje, polžke karkoli je z vlečenim testom, naj njam zmazala bi zdejle en kos, kot bi rekel keks :-) Hvala za recept

    OdgovoriIzbriši
  6. Ko sem že čisto sita in ne morem nobene hrane več, je za štrudelj/polžka še vedno dovolj prostora :)
    Hvala za recept! Bom preizkusila.

    OdgovoriIzbriši
  7. Mmmmm je zadišalo,je pa večkrat na jedilniku,v obliki zavitka:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Mmmmm je zadišalo,je pa večkrat na jedilniku,v obliki zavitka:)

    OdgovoriIzbriši