torek, 1. oktober 2013

Pozdravljen, oktober!

Nič, treba se bo sprijazniti, da je toplega dela leta nepreklicno konec. Danes je sicer sonce vabilo ven, ampak je pihalo in prav nič toplo ni bilo. Po jagodah, borovnicah, robidaj in ostalem drobižu spet prihaja čas jabolk. Danes si je bilo treba ob bolj švoh juhi na hitro izmisliti še "podaljšek" kosila:

JESENSKI ZAVITEK
-vlečeno testo, za nadev naribana jabolka in dva večja grozda, po možnosti neškropljena
-rjavi sladkor in cimet po okusu, žlica masla in žlica drobtin

Razvlečeno testo pokapamo z maslom, naložimo jabolka, sladkamo in dodamo cimet, potrosimo z drobtinami in na vrh naložimo grozdne jagode. Zvijemo, premažemo z maslom in pečemo, dokler ni zlato rjav. Čeprav se mi testo ni najbolj posrečilo, ciljna publika ni ocenjevala umetniškega vtisa in so napadli še vročega:-)))

Kljub morju receptov v kuharicah in na netu se mi vlečeno testo ne posreči tako, kot bi bilo treba. Sicer ga razvlečem, vendar je daleč od tega, da bi robovi viseli z mize:-)))  Delam natančno po receptih, ampak točne količine vode skoraj nikoli ne "trofim". Kakšen nasvet, ideja? Preverjen recept? Hvala že vnaprej!

3 komentarji:

  1. Mmmmm, zgleda slastno, napad mi je razumljiv.

    Z nasveti ne morem pomagati, ker te vrste dobrote pri nas peče babica.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pri meni ga zamesi MUM (kavelj). Pri odmerjanju sem zelo natančna, pustim, da je testo res dobro pregneteno, potem pa mora še počivati pol ure. A se splača, meni robovi vedno visijo z mize (no, zadebeljen rob navadno odrežem).
    Količine:
    1/2 kg mehke moke
    1 jajce
    10g soli
    50g olja
    2,4 dcl mlačne vode

    Ko imaš res dobro zgneteno testo, ga oblikuj v hlebček, hlebček pa položi na dobro pomokan krožnik. Testeno kepico na tanko premaži z oljem in vse skupaj pokrij z večjo skledo - naj počiva pol ure.
    In to je to, meni vedno uspe. :)
    Lp, Marjeta

    OdgovoriIzbriši
  3. Marjeta, hvala ti! Tudi za natančno določeno količino vode:-)) Tisto "po potrebi" v receptih mi ni kaj pomagalo...Ta vikend se bo peklo po tvojem receptu in bom poročala.
    Lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši