torek, 20. november 2012
Ptičja gostija
...že dvakrat sem iz trgovine prinesla črvive lojene pogače. Glede na napisane sestavine bi jih znala narediti tudi doma. Ampak je malo trajalo...nisem bila prepričana, da se bodo "domače žogice" obdržale na vrvici in ne bodo takoj razpadle. Sinice so danes testirale - nobena ni razpadla in na vrtu je prava gostija:-)))
Za 6 velikih "žogic" potrebujemo 1/2 kg svinjske masti (ali manj slane zaseke), ali kokosove maščobe, ali masla....skratka pol kile manj slane maščobe:-), ki jo v večji ponvi počasi raztopimo. Ko je tekoča, takoj izklopimo, saj se ne sme preveč segreti. Pripravimo skodelice in vrvico: v skodelice položimo prozorno folijo, v jamico damo vrvico (na dnu naj bo malo več, da se ne bo izmaknila iz strjene mase. Ko je maščoba mlačna, zamešamo ovsene kosmiče, sončnična semena ali drugo zrnje (pšenico, koruzo, proso,...masa mora biti gosta, prevladuje naj zrnje, maščoba bo vezivo) ter naložimo v skodelice. Vrvico poravnamo na sredino, dvignemo folijo in oblikujemo culice. Zavežemo ali fiksiramo z gumico. Skodelice postavimo na hladno, da se masa strdi. Odvijemo, obesimo...ostale hranimo v hladilniku, da se ne zmehčajo.
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar