nedelja, 27. november 2011

Namesto adventnega venca...

...sem pripravljala ozimnico:-)))
Prec dobrim tednom so me presenetili z zabojem uležanih kutin. Kako jih porabiti? Najprej sem kuhala kompot iz jabolk, hrušk in kutin, pa je šlo prepočasi...zato danes od jutra po malem eksperimentiram...Trenutno po bajti omamno diši in vsi prsti so lepljivi:-))))

KUTINOV ŽELE
Operemo zrele in uležane kutine, CELE zalijemo z vodo in pristavimo. Vrejo naj pribl. 15 minut, drobne manj. Odstavimo, odlijemo vodo in počakamo, da se malo ohladijo. Mlačne olupimo in odstranimo peščišče. Na 1,5 kg kaše dodamo pribl. 0,5 kg belega ali rjavega sladkorja in prevremo. Ko se sladkor raztopi, naložimo v kozarčke in zapremo. Rezultat je vreden greha:-))))


KUTINOV SIR
žele še malo pokuhamo, da se zgosti in se začne prijemati na dno posode. Nato ga namažemo pribl. 1/2 cm debelo na pekač, obložen s peki papirjem. Postavimo v pečico na 100 st. pod ventilator, da se suši. Napol posušeno ploščo razrežemo na pravokotnike in sušimo naprej, dokler se ne lepi več. Suhe koščke povaljamo v sladkorju.

Pri nas še nismo tako daleč, ker sem namazala bolj na debelo. Verjetno se ne bo uspel posušiti do konca, saj se vrata pečice odpirajo kar naprej:-)))


četrtek, 17. november 2011

Temperature padajo...

...in jaz se potapljam v korpco z volno...prvi rezultati so že tu:


Grelčki že pridejo prav:





Ugotavljam, da se je moja korpca v letu in pol precej postarala. Robovi so obledeli, notrajnost je preluknjana od pletilk...prihaja čas za novo.


Saj ne da bi mi manjkalo blaga, ampak...kaj če nova ne bo tako pridna????

sobota, 5. november 2011

Pozno jesensko?

...ali mogoče tik pred zimo? Današnje vreme prav nič ne diši po zimi, na terasi je 20 + in če ne bi pihalo, bi bilo prav prijetno. Čeprav do pospravljanja okrog hiše in sajenja čebulic še nismo prišli, je bil krompirjev teden zelo produktiven.
Oblekla sem mulca: žametne hlače, telovnika, majčke in pižame. Nekaj na sliki, nekaj pa še zunaj na štriku :-)))

Moja nova tunika, blago iz Kilometra, kroj iz Ottobre:


Na vsakem sprehodu MORAM Simonu odrezat vsaj eno leskovo šibo.  Pred vrati jih je bil že cel kup, iz katerga je nastal jesenski venček:



Leskovke sem narezala na 5 - 10 cm dolge kose. Na papir sem narisala krog, Simon je nalagal palčke in sproti sem jih lepila z vročim lepilom. Ježki na venčku so semenski koški ameriškega slamnika. Čeravno ni vrhunec floristike, je mulc zelo zavzeto sodeloval in venček  bo tudi edini okras pred vhodom do pomladi. Žaba na notranji strani okna pa je iz ene druge zgodbe:-)))






nedelja, 30. oktober 2011

Krompirjevo :-)

...jupidu, dopust! Tokrat bo delovno: okrog bajte je potrebno pospraviti, pred mrazom porezati zelišča, posaditi čebulice...in šivali bomo!
Za začetek reciklaža - ostanek žameta od Simonove jakne, kos traku in pliš, ki po omari potika že kar nekaj časa...in naša dnevna soba je spet "nova". Blazine krpanke se niso obnesle. Pustila sem premalo dodatka za šive in žamet se je začel cufati. Tokrat sem pustila dovolj in vse dvakrat pošila:-)


Bi še, ampak je zmanjkalo traku.

nedelja, 23. oktober 2011

Žogica

V petek popoldan sem se po dolgem času sprehodila po središču Maribora. Dišalo je po pečenih kostanjih, ljudje so posedali na gostinskih vrtovih in čas je tekel čisto počasi. Ogledovala sem si izložbe in ko sem prišla do pred kratkim preseljene Zlate nitke (prej je bila v City-ju, zdaj je nasproti Kodžaka), sem morala vstopit...volna za nogavice, za jope, za pulovre, za filcanje, darilni program, zadrge....zlata jama :-)))
Kupila sem pisano žogico in ko sem jo včeraj začela mečkat in razmišljat, ali bi naredila nogavice ali ne...je bil Simon najhitrejši in danes proti večeru, ko bomo skuhali, pojedli kostanje, do konca oprali in posušili cunje, bodo že greli njegove prste.
Splača se zgodaj vstati - hčerine rokavice bodo pač počakale do naslednjega sprehoda.


sreda, 19. oktober 2011

Dišeče...

...iz toplih dni:-))

Trenutno vsak večer uživam ob dišečem melisinem čaju. Letos je bilo vroče in ima še posebno močno aromo. Nasušila sem pa precej: meliso, meto, limonin timijan, akacijino cvetje, bezeg, lipo, plahtico, kamilice in ognjičeve cvetove - za štiri polne predale v kletni kuhinji:-) Šipek pa smo pred kratkim posadili, tako da bo - upam - čez par let pri roki:-)) Kot najbolj priročne za shranjevanje so se izkazale flaše od moje druge razvade - Nescafe.

Čajnik imam že ugledan, ker pa čez slab mesec dni praznujem, se bom pustila presenetit:-))))

Razen čaja sem posušila tudi timijan, zeleno in peteršilj ter mešanico za pico: origano - domač in divji z Lošinja, žajbelj, šetraj in majaron - božansko!

nedelja, 16. oktober 2011

Kako zašiti kapuco?

...najlažje gre skozi rokav:-))))))


za zimsko bundo je še pretoplo, v vetrovki je zjutraj hladno...zdaj bo ravno prav:-))

Ker me vztrajno prepričujejo, da se ne splača šivat, navajam nekaj podatkov: žamet, flis (podloga ter kapa in šal), 30 cm patenta in 3 svetleče zadrge: pribl. 20 eur. Porabljen čas: 2 uri, z vmesnimi postanki pri pekaču z jabolčnim štrudlom :-)))