četrtek, 13. oktober 2011

Ladjice - navodila in rezultat:-)

Glede na to, da sem dobila precej vprašanj glede pletenih in sfilcanih copat, bom poskusila čim bolj enostavno pojasniti, kako poteka delo. Sama uporabljam Hoferjevo filzwolle (volno za filcanje), ki sem jo lani kupila iz čistega firbca, lahko pa uporabite katero koli znamko, le da morate iskati volno za filcanje, ki je "zmotana" (ne poznam izraza) čisto rahlo in se ob pranju v pralnem stroju močno skrči in sfilca. Copati tako postanejo približno 30 % manjši, debelejši in neprepustni za vodo.
POZOR: na podplate je NUJNO potrebno prišiti kos usnja ali druge nedrseče podlage, saj je hoja s copati brez tega NEVARNA!  Za odrasle je primerna tudi napihljiva barva, otroci pa pikice potrgajo in nima učinka. Filcana volna zelo drsi in že na ravni podlagi nas mimogrede spodnese, o hoji po stopnicah brez nedrsečih podplatov raje niti ne razmišljajte!

Zdaj pa k navodilom:

Za copate do št. 40 potrebujemo 150 do 200 g volne (približno 200 metrov). najprej spletemo poskusni kvadrat, nasnujemo toliko zank, da lahko z nitko druge barve označimo kvadrat 10x10 cm. Poskusno kvadrat operemo - sfilcamo in posušimo ter iz tega potem ugotovimo, koliko se bo copat skrčil.Težko je določiti prave dimenzije, vendar je poskusni vzorec najbolj natančen. Copat bo po pranju krajši vsaj za 30 %.

Za copate do št. 40 pletem na najširšem delu (nart) preko 40-44 zank. Začnem na konici copata pri prstih, s pletilkami št. 8 nasnujem 8 zank in spletem 4 vrste - slika:


Nato v 5. vrsti popletem 8 zank v vrsti, potem pa kar naprej s pletilkami nasnujem zanke in sklenem zanke v krog: 8-2-8-2
8 petelj - nart in podplat; 2.p-stranska višina copata
nato v vsaki drugi vrsti dodajamo na nartu in podplatu (tam, kjer ima 8 p.) za prvo in pred zadnjo petljo po 1 p. tako dolgo, da imamo na pletilkah po 18 ali 20 p. na stranskih dveh pletilkah vedno pletemo samo 2p in ne dodajamo.

Na višini pribl. 10 do 12 cm na zg. delu copata zazankamo sredinskih 6 p. in dalje pletemo v vrsti. Ob zazankanih p. snemamo še v vsaki vrsti tako dolgo, da nam na pletilki ostane še 22 do 26 zank, odvisno od tega, kako visoko bi naj copat segel na peti.

Ko imamo na pletilki željeno št.p., pletemo ravno do željene dolžine. To je na žalost najtežje določiti, zato je nujno potrebno narediti preizkusni kvadrat in ga oprati. Vse p. zazankamo v eni vrsti, pustimo malo daljšo nitko in rob od zunanjega roba proti sredini sešijemo. Oster vogal na sredi se bo s pranjem sfilcal in ga več ne bo. S kvačko zadelamo nitke na konici in tam, kjer smo dodali novo štreno volne.Takole zgleda sešit "čoln", ki je pripravljen za pranje.
Copate damo v pralni stroj s staro bombažno krpo ali brisačo in teniškimi žogicami ali pač nečim, kar bo povečalo trenje in drgnjenje. Sama perem copate na 40 st. z praškom za belo perilo in brez mehčalca. Oprane in scentrigugirane copate nategnem0 in poravnam0 v pravilno obliko. Najlažje bo, če jih bodoči lastnik obuje in oblikuje po svoji nogi, saj so po pranju že napol suhi. Nato jih pustimo, da se do konca posušijo. Če so malo prekratki, jih lahko z raztezanjem še podaljšamo za kakšnega pol centimetra, več pa skoraj ne gre.

Filcani copati so mehki in topli. Otrok jih je nosil celo zimo in je komaj čakal, da se posušijo in jih je lahko spet obul. Tudi umazanija se na volno ne prime kaj dosti in pogosto pranje ni potrebno. Sfilcane copate peremo ročno, ker bi se sicer v stroju še dodatno sfilcali in bi bili premajhni.
Poskusite, ne bo vam žal:-)))

Še rezultati:
Juhu, imam celo dvoje copat! Bom pa zdaj naredila še ene, da bo Simon imel dvoje:-))

2 komentarja:

  1. Dobro da ne znam štrikat, ker bi me sicer tale navodila sigurno potegnila :)
    Ker je rezultat zelo mamljiv :)
    Pridna ! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Svetovni so, jaz obožujem take zadeve. Super, da so ti uspele. Pa še dobro, da si dodala opozorilo glede drsenja, ker bi bila res groza, da si zaradi tega kaj zlomiš ;(

    OdgovoriIzbriši