nedelja, 18. september 2011

Diši...

...po domačem kruhu...in tale mi danes še posebej lepo diši:


AJDOV KRUH
50 dag ajdove moke, ki jo poparimo s 3-4 dl kropa, žlička soli, 30 dag pirine moke, pol kocke kvasa, ki ga razmešamo v skodelici z žličko sladkorja in dl. tople vode (kvasec).
Ko se poparjena ajdova moka malo ohladi, dodamo pirino moko in kvasec ter vse skupaj pognetemo v testo. Če je presuho, dodamo še kak dl tople vode oziroma malo pirine moke, če se preveč lepi na roke. Pregneteno testo damo v skledo vzhajat, po kakšnih 45 minutah (ali ko naraste na dvojno količino) ponovno pregnetemo, oblikujemo hlebec, ga posipamo z moko in preložimo na pekač, pokrit s peki papirjem. Vklopimo pečico na 200 st., drugič vzhajan hlebec (po pribl. 30 minutah) damo v pečico in pečemo 20 minut na 200 st., nato pa še 30 minut na 170 st. Če po spodnji strani pečenega hlebca potrkamo, mora "votlo zadoneti" - takrat je kruh pečen.

Kruh redno (nekajkrat na teden) pečem že od lanske jeseni. Tudi poleti ga pečem, razen v tistih najbolj pasjih dneh, ko mi vroče že ko diham:-)))) Ko sem začela, je bilo najtežje določiti pravi čas vzhajanja in peke kruha.  Ampak vaja dela mojstra in domač kruh je božanski:-))))

Moški del familije pa ima problem: baje si ne umijem rok, ko pečem kruh (beri: ne marata črnega kruha), zato poleg črnega običajno spečem še vsaj štručko belega. Naj jima bo:-))))


2 komentarja:

  1. se pripravljam, da tud jaz enkrat ajdovega naredim.
    hvala za recept - izglda njamiiiiiiiiii

    lp

    OdgovoriIzbriši