sreda, 7. december 2011

Grelčki - navodila

...Miklavž ima rahlo zamudo:-))
ampak navodila objavljam še ravno pravi čas, da lahko poskrbite za mrzle roke do prave zime.

Torej, z volno za nogavice in pletilkami št. 2,5 nasnujemo petlje in sklenemo krog - kot pri nogavicah. Mogoče za grelčke nasnujemo manj petelj in ni pomembno, ali je št. p. deljivo s 4. Moji imajo 60 p.
Pletemo v rebrastem vzorcu do določene višine - to je višina grelčka do zapestja. Eni želimo čist kratke, drugi do komolca...torej pomerimo. Nato napletemo še 4 vrste gladkih desnih p. in označimo eno p. z nitko druge barve - to je sredina palca. V vsaki 2. vrsti začnemo dodajati za palec: v 5. vrsti dodamo 2 p. - 1 p. pred in 1 p. za izbrano p.
Z dodajanjem začnemo oblikovati trikotnik vrinjenih p., ki jih bomo kasneje uporabili za pletenje palca. Dodajamo vedno ob zunanjem robu "trikotnika", torej vedno pred in za p., ki smo ju dodali prej:
Že po nekaj vrstah se vidi bodoči palec (desno)

Ko ima trikotnik - bodoči palec 25 - 29 p. (odvisno od debeline volne), spletemo še 2 vrsti desnih p. brez dodajanja in preložimo petlje za palec na posebni pletilki. Višino do palca in št.p. najlažje določimo s pomerjanjem.

Nato popletemo skupaj krajni p. na palcu in ostanku - s tem ponovno sklenemo oba kroga ter pletemo ločeno palec in ostanek gladko desno do določene višine. Na palcu še postopoma po višini odvzamemo 2 - 3p., da ni preširok.

Nekje ob začetku nohta na palcu spletemo rob - nekaj vrst patenta ali izmenično vrste levih in desnih p. ter zaključimo.


 Na osrednjem delu spletemo do nohta na mezincu in ponovimo zakjuček na palcu.


Po enakem postopku lahko spletemo tudi rokavice, vendar mora biti takrat št. p.deljivo s 4 - zaradi konice, ki jo spletemo na enak način kot sem opisala pri nogavicah. Na palcu v nekaj vrstah namesto patenta skupaj popletamo p. in zadnjih 8 - 10 z nitko povlečemo skupaj in zavežemo.

Bo šlo?  Seveda bo:-)))

Ampak...glede na obisk mojega b(r)loga bi pričakovala masovno proizvodnjo štumfkov...pa nisem srečala še nobenega...torej?



6 komentarjev:

  1. Zelo si se potrudila, pri tem tutorialu in pri nogavicah. Če me kdaj zagrabi, da bi seštrikala kaj bolj kompliciranega kot šal, zdaj vem, kje poiskat navodila. Hvala in lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Za tole imam pa samo eno besedo. KUL!!! Ravnokar sem kupila knjigo z navodili za izdelavo rokavic, vendar jih nisem prav dobro razumela. Pa pride Nelya, že drugič moja rešiteljica. Zaradi tebe znam pleti nogavice in vidim, da bom znala tudi rokavice/grelček. Super si! Hvala!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljena, tudi jaz sem pri rokavicah začetnik, mi mogoče lahko pomagate, rada bi naredila rokavice s prsti, pa neznam. Mogoče veste, kje bi se dalo videti tako podrobna navodila kot so vaša za izdelavo rokavic s prsti?
    hvala, hvala že naprej

    OdgovoriIzbriši