petek, 16. december 2011

Decembrsko sladkanje II

...ekspetiment je uspel, preizkuševalci s(m)o preživeli:-))) Kaj preživeli, napadli smo še toplo!

ROŽIČEVA POTICA S ČOKOLADO

Kvašeno testo iz 1/2 kg mehke moke, 2,5 dl mleka, 3 dag kvasa, po 6 dag masla in sladkorja, malo soli, limonina lupina, 1 jajce
Nadev:  500  g rožičeve moke, 10 dag masla, 2 dl smetane za kuhanje, 10 dag sladkorja, 2 jajci, mleti cimet, 5 dag mlete čokolade.

Zamesimo testo, ki naj vzhaja na dvojno količino. Medtem pripravimo nadev. Na maslu popražimo rožičevo moko, da zadiši, zalijemo s smetano in ohladimo. Ohlajeni masi dodamo ostale sestavine, premešamo, namažemo na razvaljano testo in zvijemo. Preložimo v namazan in pomokan model (od torte, premer 24 cm), prebodemo z zobotrebcem in damo vzhajat na toplo. Vklopimo pečico na 200 st., po približno pol ure potico po vrhu premažemo z mlekom in damo pečt. Ko se po vrhu obrava, pokrijemo s peki papirjem in temp. zmanjšamo na 180 st. Pečemo pribl. 45 minut do 1 ure, odvisno od debeline.
Za moj okus je malo presladka. Hladen nadev postane presuh, ker se maslo strdi, zato bom drugič dodala še malo mleka, da se bo lepše mazal. Še jo bom pekla, rožiči so v primerjavi z orehi poceni in potica je božanska.

Vanilijev sladkor
V mojih receptih ni vanilijevega sladkorja, ker ga že dolgo ne kupujem več. Naredim ga sama: kupim vanilijeva stroka, v večji kozarec za vlaganje nasipam navadni sladkor in stroka "potunkam" v sladkor. Ko pečem, iz kozarca odmerim potrebno količino sladkorja, ki se že v nekaj dneh navzame vonja vanilije in diši precej bolj kot kupljen vanilijev sladkor. Nato v kozarec dosipam nov sladkor, tako da sta stroka vedno pokrita.
Veliko pečem, vendar 2 stroka vanilije kljub dosipavanju sladkorja zadostujeta za najmanj pol leta.

5 komentarjev:

  1. Nelya,tole pa takoooo dobro zgleda :).
    Čez enkran diši do Notranjske ;).

    Z rožiči nisem sicer še nikoli nič pekla,ampak tale tvoj recept se dobro bere.Mogoče pa celo poiskusim.

    lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Probaj:-))
    Za praznike baje mora bit potica, ampak orehovo in makovo pečem stalno in sem hotela probat nekaj novega. Res je dobra, le drugič bom dodala v filo še malo mleka.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmmmmmmmm, rožičeva potica, meni osebno noro noro dobra. Spekla prejšnji vikend, tudi mi smo jo napadli še toplo :)). V filo naribam kakšno jabolko tako ostane sočnejša in se ohlajena ne drobi toliko, vendar se vseeno drobi. Pa kaj, važno, da je dobra.

    OdgovoriIzbriši
  4. Lili, superca! Bomo dodali naribana jabolka! razmišljam, da sem enkrat, pred davnimi časi, imela en recept za biskvitno pecivo z jabolki in rožiči.

    OdgovoriIzbriši
  5. Njami njami, tole pa verjamem, da je odlično.

    OdgovoriIzbriši