sobota, 5. februar 2011

Rumeno kot sonce...

Zunaj je prav prijetno, sonce greje in za steno na terasi bi lahko bila že v kratki majčki. Raje še ne bom:-)) vendar se je gospa Lenoba končno poslovila, pred mano je prvi letošnji (celo podaljšan) šiviljski vikend! Upam, da bo do torka že kaj za pokazati...zdaj vem, kaj sem potrebovala:-))
Tudi pekla sem rumen kruh:


KORUZNI KRUH
60-70 dag koruzne moke, 1,5 žličke soli, 3 dag kvasa, 30-40 dag bele moke (skupaj naj bo moke za 1 kg), pribl. 6 dl vroče vode, žlička sladkorja za kvasec. Malo koruznega zdroba ali instant polente.
Koruzno moko solimo in poparimo s pribl. 5 dl vroče vode. Premešamo in pustimo, da se malo ohladi. Medtem postavimo kvasec: preostanek vode, sladkor in kvas. Ko se koruzna moka malo ohladi, dodamo kvasec in preostalo belo moko. Pognetemo v testo.
Pri roki je dobro imeti še kak dl. mlačne vode in moko, če je masa pretrda ali premehka in se lepi na roke. Hlebec na vzhaja na toplem pribl. 1 uro, nato testo pregnetemo in ga preložimo v skledo (ali slamnati pehar), pokrito s krpo, po kateri potrosimo koruzni zdrob. naj ponovno vzhaja pribl. pol ure, nato pa ga zvrnemo na pomokan pekač in pečemo na 180 st. pribl. 1 uro. Rezultat je sončno rumen in sladek:



Uživajte na soncu! Dolgo smo ga čakali.

1 komentar:

  1. No, to me pa veseli, da si se zagnala v delo :O) Kruhec pa tudi tokrta izgleda slastno. Sedaj pa čakam, da vidim kaj bo novega.

    OdgovoriIzbriši