sobota, 19. februar 2011

Plavalni tečaj

...ali kako smo učili krofe plavat:-))
Oni dan sem "pobirala posluške" na klepetu samih dobrih gospodinj (beri: poslušala in modro molčala, ker se sama nekako ne štejem mednje), ki so modrovale o peki kvašenega testa. In največ so imele povedat o poticah in krofih. Potica mi ponavadi uspe, čeprav nimam kakih posebnih prijemov, krofov pa se še nisem lotila. Zato sem si priskrbela preverjen recept in ker Simon že odkar je videl prve kurente gnjavi, kdaj jih bova pekla, je bil danes pravi dan za to.
Simon je pridno rolal kroglice in vezal ptičke, jaz pa sem jih pa učila plavat :-)))
Nekateri imajo celo bele vence (v vnemi sva pozabila na rum in baje ravno rum pripomore k temu, da lepše plavajo?), zato sva z rezultatom prve peke več kot zadovoljna:
KROFI - za 25-30 krofovv, odvisno od velikosti:
1 kg mehke moke, 7 dag kvasa, 7 dag sladkorja, 4 dag masla, 4 žlice olja, 5 rumenjakov, 1/2 litra mleka, vanili sladkor, limonina lupina, 1 dl ruma.
Glede navodil pa sem dvomu...mogoče bo kakšna mojstrica znala natančno razložit, kako in kaj o velikosti in o temperaturi olja, pri nas je bilo vse skupaj čista improvizacija. Testo je vzhajalo posodi s pokrovim, ki poči (tokrat sposojeni, ampak jo bo treba nabavit, pravi mulc), delala sva kroglice oziroma svaljke za ptičke,...........čista improvizacija, da mulc ne sitnari več:-)))

2 komentarja:

  1. Krasno vama je uspela ta prva peka in na še veliko takih ali še boljših.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ko sem videla naslov in sliko me je prav gnala radovednost, kako so krofi povezani s plavalnim tečajem. Očitno si dobra učiteljica,ker zgledajo krasno.
    Nasmejala sem se ob tvoji primerjavi. Odlična je.

    OdgovoriIzbriši