sobota, 21. januar 2012

Kruh iz knjige

...no, pravzaprav je kruh iz pečice, osnovni recept je iz knjige gospe Marije Pajtner...

 DOMAČI KORUZNI KRUH:

za tak slastno dišeč hlebec potrebujemo: 1/2 kg koruzne moke, 1/2kg mehke bele moke, pribl. 1/2 litra vrelega mleka, 2 žlički soli, žličko sladkorja in 3/4 kocke kvasa. Po želji še 2 žlici navadnega jogurta. Za vsak slučaj si pripravimo še 1 dl tople vode, če bo masa presuha.
Postavimo kvasec, z vrelim mlekom poparimo soljeno koruzno moko, premešamo in pustimo, da se malo ohladi. Na mlačno maso nasipamo belo moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec. Kot ta naraste, zamesimo testo, po potrebi dodamo še malo vode, sicer pa bi naj količina mleka zadostovala.
Testo pokrijemo in pustimo prvič vzhajati. Ko naraste na dvojno količino, ponovno premesimo in pustimo, da še enkrat vzhaja. Ko ponovno naraste, premesimo in damo hlebec vzhajat v pomokamo košarico.
Po pribl. pol ure hlebec zvrnemo na pomokan pekač in pečemo pribl. 45 minut, naprej na 200 st (kakih 15 minut), nato pa pri 180 st.
Če v  pečico postavimo lonček vode, bo skorja še bolj hrustljava. Jogurt podaljša svežino kruha, čeprav pri nas to ni potrebno...od večerne peke je do današnjega zajtrka počakala le še polovica. Jutri spet pečemo:-))

Ni komentarjev:

Objavite komentar