četrtek, 11. november 2010

Nekaj jesenskih...














Ko se omedijo nešplje, je pred vrati zima. Letos na našem koncu prave zmrzali še ni bilo, je pa že čas, da začnem kuhati "jedi na žlico", ki jih pripravljam le v mrzlem delu leta. Enako težko se sprijaznim s paradižnikovo solato sredi zime kot z ričetom sredi poletja:-))))
Tokrat ponujam nekaj receptov jedi, ki jih pripravljam že dolgo (seveda sem si spet  recepte priredila po svojem okusu). Količine so za 4 lačne:-))

DUŠENO RDEČE ZELJE Z JABOLKI
1 srednje velika glava rdečega zelja, 2 kisli jabolki, sol, 1 žlica sladkorja, 1 žlica vinske kisa,2 žlici olja, kumina, po želji moka za zgostitev. Voda za zalivanje.
Zelje očistimo in naribamo. V ponvi z debelim dnom segrejemo olje, dodamo sladkor in premešamo. Ko začne sladkor rjaveti, dodamo zelje, prepražimo, solimo, dodamo kumino, vinski kis in pol skodelice vode.Počasi dušimo 1/2 do 3/4 ure, da se zelje zmehča. Olupimo jabolki, ju naribamo in dodamo k zelju. Dušimo še 15 minut, po potrebi dosolimo in če je tekočine preveč, zgostimo z žlico moke, ki jo razmešamo v mali skodelici vode.
Kot priloga se zelo lepo ujame s tenstanim krompirjem in pečeno kuro:-))))

RIČET  (ričet brez krompirja, ki ga vedno skuham najmanj dvojno količino in zamrznem)
Potrebujemo skodelico suhega fižola (ali konzervo) in skodelico ješprenja, korenček, peteršiljevo korenino in liste, kos gomolja zelene, 1/2 rdeče paprike,  čebulo, česen, lovorov list. Kos prekajene vratovine. Moka za zgostitev.
V ločenih posodah zvečer namočimo fižol in ješprenj. Drugi dan vodo odlijemo, dolijemo svežo in skuhamo. Fižol samo solimo, v lonec k ješprenju pa dodamo ostale narezano korenje, peteršoljevo korenino, papriko, zeleno, česen, lovorov list. Kuhan fižol odcedimo in dodamo k ješprenju, kak lonček fižolovke prihranimo za zalivanje.
Ko je ješprenj kuhan, naredimo svetlo prežganje - na olju prepražimo čebulo, dodamo česen in moko, malo popražimo in vlijemo k ričetu. Dodamo še na kocke narezano vratovino in kuhamo še približno 1/2 ure. Na koncu posipamo s sesekljanimi peteršiljevimi listi. 

DOMAČI KROMPIRJEVI SVALJKI
70 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, sol, 1 rezina masla (pribl.4-5 dag), 20 dag OSTRE moke (če dodamo mehko moko, so premehki in packasti), 2 jajci, moka za delovno površino.
Skuhamo krompir, odcejenemu dodamo maslo in ga pretlačimo. Ko se malo ohladi, dodamo moko, jajca in sol. Hitro zamesimo testo. Na pomokani površini oblikujem dolg svaljek in ga s hrbtno stranjo noža razrežemo na koščke, ki jih v slanem kropu kuhamo pribl. 10 minut.
Kuhane lahko postrežemo k golažu ali bolonjski omaki, ali pa jih povaljamo v na maslu prepraženih drobtinah in s solato ponudimo kot samostojno jed.

Za danes naj bo dovolj. Nadaljevanje seveda sledi, v teh dneh imam časa za prodajo:-)))

3 komentarji:

  1. hvala za recepta.
    me pa zanima, a se nešplje jedo kot suhe slive ali kako? še nikoli jih nisem jedla.
    lp
    iris

    OdgovoriIzbriši
  2. Se zelo strinjam s tabo, da ričet sredi poletja nekako ne tekne, kot tudi paradižnik sredi bele zime ne. Pa prav je tako, s tem preprečimo, da bi se naveličali določene hrane. Super za recepte. Pa še en namig, moja mama doda v testo za krompirjeve svalke še kislo smetano, mmmm.

    OdgovoriIzbriši
  3. Iris, nešplje jedo sveže, pustijo se na drevesu tako dolgo, da se zmehčajo. Trde niso užitne.
    Vladuška, hvala za namig, bomo probali, verjetno že jutri:-))

    OdgovoriIzbriši