ponedeljek, 15. november 2010

Jesensko nadaljevanje...

...tokrat malo drugače:

ČRNA REDKEV V SOLATI
potrebujemo 2 črni redkvi in skodelico kuhanega fižola ali konzervo, čisto bučno olje, sol in kis. Redkev olupimo in naribamo, dodamo fižol, solimo in zabelimo z 2 žlicama bučnega olja. Kis dodamo po okusu. K tej zimski solati se krasno prileže kos ali dva ajdovega kruha.
AJDOV KRUH
50 dag ajdove moke, 30 dag pšenične moke, 2 dag kvasa, 2 žlici belega olja, 1 polna čajna žlička soli, pribl. 4 dl vrele vode.
Ajdovo moko poparimo s pribl. 3 dl vrele vode, če je premalo, še malo dodamo in premešamo. Medtem ko se masa hladi, postavimo kvasec: kvasu dodamo ščepec sladkorja in malo mlačne vode.
Ko ajdova moka ni več vroča, dodamo kvasec in belo moko ter pogneemo testo. Če je premehko, lahko dodamo še malo tople vode.
Količino vode je težko določiti, zato jo raje dodajajmo sproti in po potrebi, ampak 4 dl bi moralo biti dovolj.
Testo naj vzhaja na toplem, da se količina podvoji, nato spet premesimo na pomokani površini. Kolač preložimo na pekač, pokrit s peki papirjem, potresemo z moko in naj ponovno vzhaja približno 30 minut.
Pečemo 15 minut na 220, nato pa še 20 minut na 200 stopinj.
Rezultat je slasten, komaj čakam, da se ohladi:-))) Naslednjič dodam še orehe.


3 komentarji:

  1. Do notranjske diši tale dobrota.
    Ni ga čez domač kruh,ki ga zamesi roka hišne gospodinje-mmmmm.
    In potem diši še cela hiša.Takrat rečemo hiši,stanovanju ali podstrešni sobici-DOM.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdaj bi ravno en košček, prosim :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Valentina, še kako imaš prav! Moji se sicer še malo zmrdujejo, ker si večkrat "ne umijem rok pred peko kruha" - beri: pečem črni kruh, ampak so se kar navadili. Izbire je vedno dovolj, da se preobjemo belega, čeprav je domač zeo dober.
    Vladuška, jaz bi tudi....pa je čez noč izginil...Razlog: hčera in v.d.zet sta ga zvečer "maznila" z maslom. Danes ponavljam vajo in pol kolača skrijem:-)))

    OdgovoriIzbriši