nedelja, 5. september 2010

Sladki vikend :-)

Kuhanje slivove marmelade je kot meditacija: najprej izklopiš okolico in ne razmišljaš, kako boli križ ob pobiranju, nato se doma koncentriraš, da ne pomešaš pečk in sadja, nato sledi 2 do 3 urno sproščanje z občasnim mešanjem in degustiranjem, na koncu pa se vrneš v kruto realnost in ugotoviš, da kuhinja nujno potrebuje generalno čiščenje :-)))))
Nagrada je sladka in omamno dišeča:


SLIVOVA MARMELADA po starem receptu - vzamimo si čas za spomine!

Oprane in izkoščičene slive naložimo v emajlirano posodo, posujemo s sladkorjem (pribl. 1/2 kg na kg izkoščičenih sliv) pokrijemo in vsaj za nekaj ur, še boljše pa čez noč, postavimo na hladno. Nato dodamo 1 žlico vinskega kisa (na kg sadja) in med mešanjem zavremo.
Zelo počasi naj brbota vsaj 1 uro, ko poskusimo in po okusu dosladkamo (običajno je 1/2 kg skadkorja dovolj za 1 kg zrelih sliv). Kuhamo še vsaj 1 uro, sadje naj popolnoma razpade in količina se naj zmanjša vsaj za 1/3. Zrele slive, ki se jim ob peclju koža že guba, se v tem času pokuhajo na polovico prvotne količine.

Vztrajno mešamo, saj se rado prismodi! Ko marmelada potemni, in se začne prijemati dna posode, naložimo v kozarčke, zapremo in počasi ohladimo. Marmelade nikoli ne kuham v teflonskih ponvah ali nerjavni posodi, ampak vedno v emajliranih loncih z debelim dnom (črni piskri od Emo:-))), ker sadje ohrani lepo barvo in aromo.

Ko se je naveličam na kruhu in palačinkah, kozarček (pribl.3 dl) pomešam s 100-150 g mletih lešnikov ali orehov in nastane odlična krema za rolado ali torto:-)) Nič ne bo ostalo, čeprav sem od petka pospravila že 4 pladnje, zadnja "runda" pa še brbota na štedilniku:-)



3 komentarji:

  1. Mmmmmm, odlična marmelada. Jaz dodam že na začetku še malo ruma. Jesen je res dišeča!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zgleda da nas je kar nekaj pripravljalo marmelado,sem jo kuhala slično kot ti.Sem pa si sposadila tudi tvoj recept za jagodno marmelado.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pridna! To se boste sladkali.
    hvala za recept. :)

    OdgovoriIzbriši