nedelja, 30. maj 2010

Tudi počasi se daleč pride...

...preverjeno!

Običajno začnem z jagodami, končam pa s slivami...vmes kuhamo še borovnice, ribez, maline, smokve....in mogoče še kaj :-))) Upam, da bodo letos robide, zaenkrat lepo kažejo. Do konca septembra se vsako leto nabere vsaj 20o kozarčkov s sladko vsebino. Pravzaprav niti ne tako zelo sladko, saj porabim zelo malo sladkorja. Razen jagod in borovnic sadja ne kupujem, ampak porabim le tisto, kar zraste doma ali v starem sadovnjaku pri starših.

JAGODNI DŽEM (recept je prepisan z vrečice želirnega sladkorja in je najboljši, kar sem jih sprobala)
Za 4 kozarčke po 3 dl (moji so malo večji), potrebujemo:
1,2 kg jagod, narezanih na koščke ali zmečkanih.
1 vrečka (0,5 kg) želirnega sladkorja 2:1

Jagode dobro premešamo z želirnim sladkorjem in damo kuhat. Po možnosti kuhajmo v emajlirani posodi, da ohranijo jagode lepo barvo. Ko zavre, poberemo pene in ob močnem mešanju kuhamo še 5 minut. Vroče napolnimo v kozarčke (jaz polnim kar v hladne), zapremo in pokrijemo z blazino, da se počasi ohladijo.
Danes sem porabila včerajšnje ostanke, ker se vsega vseeno ni dali pojesti:-))


Ne maram dodatkov, ampak z jagodami je cel hudič in ni druge možnosti - treba je dodati želirni sladkor, ki vsebuje citronsko kislino in skrajša čas kuhanja, sicer imamo čez kak mesec v kozarčkih rjavo brozgo...je bilo preverjeno kar nekajkrat:-(

5 komentarjev:

  1. Naše, mislim res naše vrtne, bodo čez kake dva tedna.. in jih bo šlo nekaj v isto smer :) Ostale pa v želodčke, še najraje kar sproti med nabiranjem :) oz. takoj po njem.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidim, da pri vas spet diši, tokrat po jagodah :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. tudi kuhanje je posebna vrsta ustvarjanja, lepo tole zgleda

    OdgovoriIzbriši