nedelja, 9. maj 2010

Sladko - kislo...

...je tudi moje razpoloženje v teh dneh...mini počitnice se niso končale po planu. Prejšnjo nedeljo je Simon zbolel in sem cel delovni teden lovila ravnotežje med službo in malim bolnikom, ki je bil doma. Moje razpoloženje in delovna vnema je bila seveda temu primerna...Danes je že zdrav, jaz sem se pa po tednu dni sprehodila okrog vrta in - presenečenje! Le kdaj je zrasla? Rabarbara je en mojih najljubših okusov in treba je bilo izkoristiti priložnost, preden bo prepozno:

RABARBRINA PITA (za tortni model ali manjši pravokotni pekač)
za krhko testo potrebujemo:
40 dag moke
20 dag margarine
malo pecilnega, vanili
12 dag sladkorja v prahu
2 rumenjaka
1 žlica kisle smetane

za nadev:
3 večja jabolka
šop rabarbarinih pecljev (do konca maja imate še čas, potem baje ni več zdravo, ker vsebujejo preveč oksalne kisline)
sladkor po okusu, cimet

Zamesimo testo in ga damo v hladilnik vsaj za pol ure. Olupimo rabarbarine peclje, jih narežemo na 2 cm dolge koščke in naložimo v manjšo ponev.Dodamo 4 žlice vode in sladkor po okusu ter zavremo. Odstavimo, pokrijemo in naj se ohladi. Olupimo jabolka in jih narežemo na ploščice.

Testo razdelimo na polovico, vsak del posebej razvaljamo na peki papirju v velikost pekača. V pekač damo skupaj s papirjem, na katerem smo valjali, prvo plast testa, nanj naložimo jabolka, posipamo s sladkorjem in cimetom. Naložimo odcejeno rabarbaro in pokrijemo z drugo plastjo testa. Pečemo pribl. 45 minut pri 200 st. Narežemo še vroče. Dober tek!
Recept za testo je iz knjige sestre Vendeline, ostalo je moj eksperiment, ki ga ponavljam vsako leto.



P.S. šlo je še vroče, čeprav so se ob pripravi vsi zmrdovali, kaj spet pacam neko čudo:-))))) imajo švoh spomin, ker to pečem vsako leto

6 komentarjev:

  1. Nekoč mi mogoče uspe tudi rabarbao poskusit. Tole izgleda slastno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmm, tole bo pa treba probat, kajti sedaj je rabarbara že dovolj velika in jo bom začela uporabljat :-)) Novost pri nas!

    OdgovoriIzbriši
  3. probajta, meni je to super pecivo.pač je malo drugače kot klasična jabolčna pita. Moram rabarbaro malo požgečkat, naj čimprej požene, da se bomo vsaj še enkrat sladkali;-))

    OdgovoriIzbriši
  4. mmmmm, tudi jaz obožujem rabarbaro in mamin štrudl iz rabarbare. Slastno.

    OdgovoriIzbriši
  5. To bi tudi jaz poskusila samo bi morala prit do tebe, ker mi nimamo rabarbare.

    OdgovoriIzbriši
  6. mmmmmmm pri nas pa nimamo več rabarbare :(( pa takoooo dober je bil kompot :(

    OdgovoriIzbriši