nedelja, 11. april 2010

Za spremembo bel...

...hruhek :-)
Danes je nek čuden dan...vreme je za ********* (ni za javno objavo), imamo vse od sonca, toče, ledenega dežja, ledenega vetra do skoraj teme. Čisto me je fentalo, še štrikat se mi ne da! Sem pa zamesila kruh, da malo diši po bajti...Moji zmeraj sitnarijo, naj si že enkrat umijem roke, preden se spravim k moki (ker pečem le črni kruh), zato sem danes naredila belega:

DOMAČI BELI KRUH
1 kg mehke bele moke
3 dag kvasa (+malo sladkorja+1 dl vode za kvasec)
3 žlice olja, lahko tudi olivnega
pribl. 1/2 litra tople vode
1 žlička soli

Postavimo kvasec, ko naraste, vlijemo k moki, dodamo sol, olje in zamesimo testo. Ko se več ne prijema na roke, damo na toplo vzhajat. Ko se količina testa podvoji, zamesimo štruco in ponovno vzhajamo.
Pečemo pribl. 15 min. na 220 st, da malo porjavi, nato pa še pribl. 40 minut na 180 st. Čas pečenja je odvisen od velikosti - če naredimo žemljice, so v pol ure pečene.

mmmmmmmm res je dober, smo napadli kar toplega:-))

6 komentarjev:

  1. Takim, kot si ti, smo včasih rekli "kurjačice" :)))))) Ko vedno druge nekaj dražijo in izzivajo.. kdo se bo upal tudi sam kaj narediti :)
    Bemtiš.. pa še dobro ti gre od rok, že tuhtam, kaj bi šla pečt :) Kaj užitnega ali raje kak fimo?? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. evo še slika (če že kurim, bom podkurila pošteno)
    Fima ne moreš jesti - a veš kako je kruh dober:-)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Njaaams :) Zdajle po kosilu ga sicer ne bi mogla, ampak za večerjo.. hmm.. mogoče pa do takrat res tudi jaz že kaj spečem in bo tudi pri nas dišalo :) Sem ugotovila, da se splača kake žemljice ali štručke narest in imet zmrznjene pripravljene za dečvin zajtrk.
    Fimo sicer ni za jest, zna bit pa luštno kaj posebnega okoli vratu navesit :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Njami, odlično izgleda in verjamem, da je bil odličen.

    OdgovoriIzbriši
  5. Do sem diši ;)
    Pa ga ne smem, žal. Tako mi niti luštov ne delaš ;) Sem se čisto odklopla za belo moko in kvas ;)

    Vam pa seveda privoščim uživanje ob toplem kruhu in verjamem, da je dober ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Pri moji mami diši po kruhu zadnje čase tudi ob sobotah :)) in ne samo ob nedeljah :))
    V soboto jaz pečem pogačo (s špehkom in sirom), v nedeljo pa mami polnozrnatega z orehi in ostalim semenjem ... zraven takega ne rabiš nič drugega. Kak jogurt mogoče :)

    OdgovoriIzbriši