petek, 16. april 2010

Moj zeliščni vrt

Glede na to, da je spet posijalo sonce in vse cveti, diši, raste....moja objava skoraj ne more bit drugačna:-)
Zeliščni vrt sem začela urejati pred dvema letoma, ko smo se preselili. Nekako nisem bila navdušena nad predlogom, da na strmini pod teraso posadimo grmovje in enoletnice, hotela sem nekaj drugačnega, kar bo trajno in bo v vsakem letnem času malo drugačno. Po dveh letih eksperimentiranja bo moj krtinovec letos dobil svojo dokončno podobo. O zeliščih nisem imela pojma, nisem vedela, kako jih gojiti, kdaj jih lahko režem, kako visoka zrastejo, kako prezimijo....skratka, do zdaj sem se kar precej naučila na svojih napakah:-)))
Na najbolj vročem kotičku, kjer sonce poleti žge od jutra do večera, imata svoje mesto origano in sivka. Sivka je še čist mičkena, vzgojila sem jo lani iz semena in posodo pozabila zunaj - kljub temu je prezimila in sem jo letos posadila na krtinovec. Sivki in origanu delajo družbo majaron in pisani žajblji, ki jih poleti porežem in posušim za čaj.

Absolutni favorit je zlati origano, ki poleti prav zažari, pa tudi poprov ni od muh - ima lepe srebrno sive listke in okus po popru.
Na sredi rastejo timijani, hermelika, melisa in meta, ki se je zelo razrasla in skoraj zadušila ostale rastline, zato sem jo letos posadila v velike plastične lonce, ki sem jih vkopala v zemljo. Poznate čokoladno, ananasovo, jabolčno, pomarančno meto? Moj favorit je maroška meta, ki poleti čudovito cveti in najbolj paše v mojito:-)))


Poznate to "rožo"? Kmalu bo zacvetela

Gorski šetraj, ki celo poletje bujno cveti in ima močnejšo aromo kot enoletni sorodnik
Vsa trenutno posajena zelišča sem vzgojila iz podtaknjencev, ki sem jih porezala rastlinam, ki sem jih kupila - razni timijani, pisani žajblji in ostalo, kar ponujajo v vrtnarskih centrih, so vzgojeni "na silo" in so se prvo leto bujno razrasli, lani pa so bili samo še oleseneli štrclji...
Trenutno se med zelišči še sveti zemlja (snežena zima je naredila nekaj škode), ko pa v maju dosadim baziliko, ognjič in šetraj, bo vse zeleno:-)

8 komentarjev:

  1. Lepo zgleda tale tvoj krtinovec.

    OdgovoriIzbriši
  2. O kolk fajn dišeč kucelj maš...vmes daš lohka tudi koperc,kamilice,kapucinke...una takmalcvetoča rojžca je pa tko fajn za na solato (tud cvetke), pa narezana se super obnese v skrinji. Moram reč da drobnjak preživi vse, tud 2 leti zanemarjanja-zato ga še vedno imam :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. mmmmm do sem diši :))

    Jaz premorem "le" origano, timijan in drobnjak - bazilika se jim pridruži malček kasneje :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Vau tvoj skalnjak je pa res pravi zeliščni raj, kaj vse se ne dobi pri tebi. Zelo zelo lepo izgleda. Jaz bom letos naredila mini zeliščni vrt v starem kolesnjaku, ko bo gotov ga pokažem. Tudi zelo dobra ideja. Ja, meni je vrtnarjenje velik hobi in pravi balzam za dušo :-))

    OdgovoriIzbriši
  5. Moj zadnji "ustvarjalni nakup" je bila motika....kriiiiiza, kako se časi spreminjajo:-)))))

    OdgovoriIzbriši
  6. Iii, super dišeč "skalnjak" imaš. Hvala za idejo. Bom si še sama kaj podobnega omislila.

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasen zeliščni vrt. Jaz se bom letos lotila in si na balkonu naredila mini varianto. Pa da vidim, kaj bo ratalo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Zeliščni vrt prej in v današnji objavi, ki sem si jo ogledala. Lep je. Ko bi le jaz imela prostor zanj.

    OdgovoriIzbriši