nedelja, 14. marec 2010

Rožice

...ali potica lene gospodinje:-))) Zdaj mi je skoraj žal, da sem razrezala, ker bi nastala prava Potica, ampak se mi ni dalo čakat, da vzhaja, pa natančno zvijat....lena gospodinja pač:-))



Za 1 tako rožo potrebujemo:

500g mehke moke
60g masla
60g sladkorja
1 jajce, pribl. 250 ml mleka
30g kvasa
limonino lupino, vanili, žličko soli
Nadev:
400-500 g mletega maka, ki mu dodamo sladkor po okusu, 1 jajce in 1 kozarček kislega džema, če je pretrdo, dodamo še malo mleka
Ali 20 dag mletih lešnikov in 200g nutele
ali orehov nadev za potico
ali skutin nadev
ali...

Še postopek - posebej za Sonjo :-)))

postavimo kvasec (kvas, malo sladkorja in malo mleka), pogrejemo mleko, stopimo maslo, stepemo jajce s sladkorjem, naribamo limonino lupino...V moko naredimo jamico, ob strani dodamo sol in vlijemo narasli kvasec v moko, dodamo jajce s sladkorjem in počasi dolivamo mleko. Ko se masa sprejema, dodamo še maslo in zamesimo gladko testo, ki se lepo loči od prstov in posode. Postavimo na toplo, pokrijemo s prozorno folijo (ki zadržuje toploto in vlago) in čez še s kuhinjsko krpo.
Ko je testa najmanj dvojna količina, še bolje več, ga na pomokanem prtu tanko razvaljamo v pravokotnik, namažemo s filo (medtem ko testo vzhaja, zgoraj navedene sestavine izbranega nadeva pomešamo), zvijemo in narežemo na 1,5 do 2 cm široke kolobarje. Kolobarje nalagamo s prerezano stranjo navzgor na s peki papirjem pokrit pekač. Vklopimo pečico na 180 st., počakamo, da se ogreje in postavimo v pečico...pečemo pribl. 40-50 minut.......in to je to:-))))
Grem zdaj po še en kos:-))

7 komentarjev:

  1. Mislm sej.. sliko daš, pa sestavine.. kako si pa naredila, pa ne :)))) da te ja ne moremo posnemat :))))
    Ampak zgleda pa noro dobro.. toook file.. sploh če je makova, al pa orehova, al pa.. ma saj je vseeno, vse mora bit noro dobro :)

    OdgovoriIzbriši
  2. no no, ne jokaj...sem dodala postopek:P
    je pa dobro, to pa :-)))

    OdgovoriIzbriši
  3. O, presneta reč kako požiram sline.

    OdgovoriIzbriši
  4. kje naj zdaj najdem kaj, kar bo zapolnilo tole krulečo reč pod rebri? mmmmmm, mora bit tole nekaj nebeškega!

    OdgovoriIzbriši
  5. to pa izgleda še veliko bolje kot potica. Mmmmmm, diši, diši.

    OdgovoriIzbriši
  6. Do mene diši, pa še lačna sem, ker še ni čas za malico. In ker sem bolj sladkosnedna, b mi tole veliko bolj prijalo kot kakšen sendvič!

    OdgovoriIzbriši
  7. Žal danes ni več, pa bi zdajle z veseljem še en prašnik:-)))

    OdgovoriIzbriši