sreda, 23. november 2011

Oblikovanje konice

pa nadaljujmo:
Ko smo nogavico spletli do vrha mezinca, začnemo oblikovati konico. Načinov je več, nekateri snemajo na vseh 4 pletilkah, nekateri samo po stranskem robu nogavice, nekateri enakomerno po celotni širini,...
Opisala bom snemanje ob stranskih robovih nogavice. Pred začetkom snemanja preverimo, ali so p. enakomerno razporejene na 4 pletilke, predvsem pa preverimo, ali je med sredino pete in sredino zgornjega dela na obeh straneh enako število p. Sredino pete smo že določili s tem, ko smo po pletenju pete preostanek petelj razdelili na dva dela (glej prejšnjo objavo).  Če se število p. ne ujema, bo konica po snemanju potegnjena na eno stran.

Glede na zgornjo sliko začnemo s snemanjem na levi in desni strani nogavice.

Da se med odvzemanjem ne izgubimo, p. na zgornji strani nogavice prestavimo na eno pletilko, za spodnji del - podplat pa pustimo p. na dveh pletilkah - slika:

Začnemo na desni strani strani, prvo p. na pletilki popletemo, nato pa popletemo 2 p. skupaj in pletemo naprej:

Na drugi strani pletilke ponovimo, vendar v obratnem vrstnem redu: 2 p. popletemo, zadnja p. Vse skupaj ponovimo še na zadnji strani.


Že po nekaj vrstah se vidi zmanjševanje obsega nogavice in konica (v nastajanju)
 .
POMEMBNO: dokler ne popletemo polovico začetnega št. p. na 4 pletilkah, popletamo v vsaki drugi vrsti, nato pa naprej v vsaki vrsti, dokler nam na vseh pletilkah skupaj ne ostane 8 p.
Torej, če pletemo nogavice čez 64 p., imamo na vsaki pletilki 16 p. Zato moramo v vsaki drugi vrsti popletati 8x in nam ostane skupaj 32 p., nato pa naprej v vsaki vrsti do končnih 8 p.
Te povlečemo skupaj - odrežemo kos volne in jo s kvačko povlečemo skozi p. Volno zavežemo in jo na notranji strani povlečemo skozi pletenje. Rezanje niti ob vozlu ni primerno, saj se lahko razveže in se nogavica začne parati.

Zdaj pa čakam rezultate:-))))
2 komentarja:

  1. Ti pa znaš vzbuditi navdušenje. Hvala za natančna navodila. Tečem po volno in pletilke.
    Lepo bodi!

    OdgovoriIzbriši