sobota, 19. november 2011

Kako splesti nogavice?Pa začnimo s splošnimi nasveti in ostalim pametovanjem:
za nogavice je najbolje uporabiti volno za nogavice, ki je trdno sukana iz 4 ali 6 niti, njena sestava je 75 % volne in 25 % poliamida. Volna poskrbi za udobje, poliamid pa za obliko. Nogavice se (preverjeno) lahko perejo v pralnem stroju s programom za volno in BREZ mehčalca, ker bodo v mehčalcu izgubile obliko. Pletemo s 5 pletilkami 2-3 mm debeline, odvisno od tega, kako trdo pletemo, sama uporabljam 2,5.
Začetniki v pletenju bi lahko imeli na začetku nekaj težav, predvsem zato, ker je v rokah 5 pletilk in je gužva:-))), zato pride prav, če že znamo enakomerno zategovati petlje, da ni lukenj. Nogavice lahko spletemo tudi iz debelejše volne, vendar bodo debelejše in ni rečeno, da jih bomo lahko obuli v copate ali čevlje. Nogavice ne smejo biti prevelike, ker lezejo po nogi in se gubajo, kar pa ni udobno.
Splača se tudi nabaviti kvalitetne pletilke, ki lepo drsijo po volni, da se dober namen zaradi nagajanja pletilk ne sprevrže v  %&$#"&%$ 
Sama vedno pletem z 2 kompletoma pletilk obe nogavici hkrati. Najprej napletem oba patenta, nato v višino, nato peti,...ker tako najlažje s sprotnim primerjanjem obeh kontroliram mere in sta obe nogavici enaki.

ZAČETEK IN ZGORNJI DEL (volna za nogavice):
Nasnujemo petlje (v nadaljevanju p.), število p. mora biti deljivo s 4. Za otroke do št. 30 potrebujemo pribl. 52 - 56 p. , od 30 do 37 je dovolj 60 p., za 38-40 vzamemo 64, za večje številke pa 68 ali 72 p. Poskusni vzorec je zlata vreden:-)))
Najprej nasnujemo p. preko dveh pletilk, da bo patent ostal lepo elastičen:
Nato previdno izvlečemo eno pletilko in začnemo plesti patent - 1 leva in 1 desna ali 2 levi in 2 desni ter ob tem p. enakomerno razporedimo na 4 pletilke:
Nato sklenemo pletenje in začnemo plesti v krog, torej ko imamo vse p. na 4 pletilkah, ne obrnemo pletenja, ampak kar nadaljujemo pletenje na prvi pletilki. Napletemo 15-20 vrst patenta, nato pa začnemo plesti gladke desne p. in pletemo do določene višine, ko začnemo plesti peto. Višino najlažje izmerimo po nogi bodočega lastnika nogavic, ali pa spletemo pač po občutku. Prenizke nogavice niso najbolj udobne, zato ne šparamo in napletemo raje kakšno vrsto več kot premalo.


OBLIKOVANJE PETE: obstajata dva načina, s "skrajšanimi vrstami" in "pravokotno" oblikovanje, ki ga bom tudi opisala.
Peto pletemo čez polovico vseh p., torej p. na 2 pletilkah odložimo in naprej pletemo samo z 2 pletilkama in pletenje obračamo.V višino napletemo vedno 2 vrsti manj kot je p. na dveh pletilkah: na primer za 36 p. napletemo 34 vrst v višino.

Nato pletenje razdelimo na 3 enake dele.Če št. p. ni deljivo s 3, naj bo na sredinskem delu več zank, levo in desno pa enako. Označimo si z volno druge barve.
nadaljujemo s pletenjem, in sicer začnemo z odvzemanjem:
Pletemo od desne proti levi in skupaj popletemo zadnjo p. srednjega dela in 1.p. levega dela, nato pletenje sredi vrste obrnemo, eno p. prenesemo in pletemo nazaj leve p. Ob oznaki spet popletemo zadnjo p. sredinskega dela in 1.p. desnega dela pete.
 Obrnemo in nadaljujemo, med pletenjem nastaja vdolbina, ki se prilega peti, ko nogavico obujemo.

Peta je zaključena, ko nam na pletilki ostanejo le p. sredinskega dela.


Petlje, ki so nam ostale, razdelimo na 2 pletilki - imamo sredino podplata. Začnemo plesti stranski rob pete - ob robu nabiramo p., dokler ne pridemo do pletilk, ki smo jih odložili.

Sedaj pletenja ne obračamo več, ampak pletemo kar naprej v krogih čez vse p. Na desni pletilki (stranski rob pete) imamo zdaj več p. (glej sliko), zato jih v vsaki drugi vrsti po eno na vsaki strani nogavice popletamo skupaj, dokler na vseh 4 pletilkah nimamo spet enakega št. p. Popletemo vedno zadnji p. na pletilki, s katero pletemo stranski del pete (na sliki desna pletilka)in dobro zategujemo, da ne nastanejo luknje. natopletemo v krogih do vrha mezinca.
 
Zdaj pa na delo, čez kak dan poslikam še postopek oblikovanja konice.
Veliko uspeha in ni tako težko, kot se bere....vaja dela mojstra! Prve običajno nagajajo, druge in vse naslednje se štrikajo (skoraj) same:-))))14 komentarjev:

 1. Hvalaaaaa za navodila in čakam nadaljevanje

  OdgovoriIzbriši
 2. Ne še čakala sem tvoja navodila ;))

  OdgovoriIzbriši
 3. Tole si se pa fantastično potrudila, ampak jaz bom vseeno izbrala lažjo varianto. Tašča se je ponudila, da mi kakšne naštrika. Sem jo takoj zgrabla za besedo :)) Drugače pa je to tako nazorno, da bi si upala probati celo sama. Hvala.

  OdgovoriIzbriši
 4. Nada, kaj še čakaš:-)))zunaj že stiska mraz
  Vladuška :-))) res si izbrala najlažjo pot. Ampak, če te kdaj prime...da ne boš rekla, da ne znaš...:-)))

  OdgovoriIzbriši
 5. Super navodila. Zaradi tvoje pomoči sama že več kot leto znam plesti nogavice in pri tem prav uživam. Kdaj pa pripraviš navodila za grelčke? Ali pa vsaj za pavec? Rada bi si jih naredila, pa žal ne znam palca dodati tako, da bi bilo lepo kot pri tebi.

  Hvala še enkrat!

  OdgovoriIzbriši
 6. Tanja, zardevam:-))) tako lepo si me pohvalila, da se bom potrudila še za grelčke. Enkrat do konca novembra bodo navodila tukaj, saj bo zima še dolga in najprej bom dokončala štumfke, ki jih imam na iglah (ter dodala še navodila za konico)

  OdgovoriIzbriši
 7. Super navodila, sem se mučila z navodili neke nemške revije; tvoja so pravi balzam...hvala, pa še za kakšna se priporočam.

  OdgovoriIzbriši
 8. Se vam moram zahvalit za odlične napotke pri izdelavi nogavic.
  Zelo dobro napisano - na koncu sem bila z izdelkom zadovoljna.
  Hvala.

  LP, Majda

  OdgovoriIzbriši
 9. Prijateljica mi je obljubila, da me nauči plesti nogavice. Pol pa, saj poznate, bova jutri, bova v petek, pa bova naslednji teden, itd. Pol pa pač greš vprašat dobrega strica Googla in najdeš RESNIČNO ODLIČNA NAVODILA. Resnično najlepša hvala, saj noje nogavičke so resnično krasne.

  Lp, Biljana

  OdgovoriIzbriši
 10. živjo :)
  zanima me, če je možno koga nažicati za štumfke (saj meni navodila ne pomagajo čisto nič :/ ker nimam niti osnove in glede na to da me že pošteno zebe iščem najhitrejšo pot :) )
  hvala
  lp maja

  OdgovoriIzbriši
 11. jooooj kak dobro, grem danes po pletilke. Vedno si želim da bi znala zaštrikat zokne....hvala ))))

  OdgovoriIzbriši
 12. Tvoja za navodila so mi zelo koristila, samo zaključek sem naredila malo po svoje
  1000x hvala :)

  OdgovoriIzbriši
 13. Nelya, da ste me čisto zmešali s svojimi čarobnimi nogavicami ne bom izgubljala preveč besed. Skratka , odšla sem na lov za volno, pletllkami. Pa sem kupila pisano volno, saj procenti 75 in 25 so bili pravi, le v obratni smer, 75% poliamida in 25% volne. Oj, kako sem bila besna, ampak sem rekla, za učenje bo čist dobra.
  In sem začela štrikat, malo sem štrikala, malo sem parala, enkrat sem imela preveč petelj, drugič sem šla preveč v višino, pa sem spet parala.
  Končno sem naredila en majhen zokenček in ga bom imela za spomin( ker ni nobenemu prav)
  V kiku pa sem čisto slučajno videla komplet volne za nogavice z iglami, 75%volna, 25% poliamid, 4 nitna. Oj kako sem bila vesela. Ene nogavice sem že naredila, zdaj delam že druge in res ni težko če imaš dobra navodila, dobre pletilke in dobro volno. No, tale ni ravno najboljša, se nitke razpletajo in ni enako debela, ampak za učenje bo dobra.
  Zdaj sem naročila regio,imam pa eno vprašanje za vas, kako si nasnujete petlje, da imate potem obe nogavice enake.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav!
  Irena

  OdgovoriIzbriši